Materia

Cuvânt înainte

Prezentăm aici un punct de vedere despre modul în care vă puteți organiza pregătirea pentru concursurile de programare.

Dispunerea capitolelor pe niveluri este orientativă. Când ați depășit un anume prag critic puteți să utilizați propriul drum prin materie.

Organizarea și principiile propuse sunt rezultatul multor ani de experiență în lucrul cu elevii pentru concursurile de programare dar și rezultatul participării în diverse calități la concursuri naționale și internaționale.

Este rodul colaborării mele cu elevii care mi-au fost parteneri de-a lungul timpului, dar și cu toți oamenii din domeniul IT alături de care am avut șansa să pot lucra: profesori de informatică, studenți olimpici, programatori.

Materia a fost organizată pe 4 niveluri, așa cum un elev ar trebui să o parcurgă de la simplu la complex. La fiecare nivel avem o împărțire arborescentă pe capitole, iar "frunzele" acestei structuri ierarhice sunt dedicate noțiunilor efective. Fiecare intrare în "arborele materiei" conține câte o descriere.

La intrările dedicate noțiunilor efective, pe lângă această descriere mai avem: suport teoretic (linkuri spre diverse resurse utile temei de studiu) și probleme (linkuri spre probleme legate de noțiunea prezentată).

Materialele propuse ca suport teoretic sunt din diverse surse și nu este obligatorie parcurgerea tuturor în întregime sau de la început. Odată ce simțim că anumite noțiuni se înțeleg, putem trece să încercăm dintre problemele propuse. Deja la foarte multe capitole avem materiale teoretice proprii și vom continua să lucrăm pentru a explica noțiunile cât mai bine.

Problemele sunt ierarhizate în 3 categorii: ușoare, medii, grele. În general rezolvarea problemelor ușoare și a cel puțin jumătate dintre cele medii este un semn că putem merge la altă lecție, urmănd să revenim pentru a continua rezolvarea celorlalte probleme de la cea curentă.

Descrieri ale noțiunilor ce se parcurg la fiecare nivel le găsiți accesând link-urile corespunzătoare nivelurilor.

Pentru majoritatea capitolelor titlurile sunt în limba română însă acolo unde în folclorul algoritmiștilor e bine încetățenită o anume denumire, am preferat varianta în limba engleză sau cea prescurtată.

Popularea acestei secțiuni cu informații este o activitate care necesită multă atenție și grijă, așa că va fi una de durată.

Prof. Marius Nicoli